12 april 2023

Cilinderslot vervangen met driepuntssluiting

Stappenplan & handige tips

In deze blog gaan we dieper in op de installatie en vervanging van cilindersloten met driepuntssluitingen, ook wel bekend als meerpuntssluitingen. Het is soms mogelijk een meerpuntssluiting te repareren, maar in andere gevallen kan vervanging noodzakelijk zijn. We leggen je stap voor stap uit hoe je een cilinderslot met driepuntssluiting vervangt, inclusief handige tips voor het afstellen en monteren.

Wat is een driepuntssluiting / meerpuntssluiting?

Een driepuntssluiting, ook wel meerpuntssluiting genoemd, is een stuk veiliger dan traditionele sloten. Traditionele sloten kunnen makkelijk worden geforceerd of doorboord, maar een driepuntssluiting sluit op meerdere plekken in de deur. Dit zorgt ervoor dat het heel moeilijk is voor inbrekers om binnen te komen. 

Een driepuntssluiting voegt extra beveiliging toe aan je deur, met een speciaal slot in het midden en twee haken boven- en onderaan. Deze haken sluiten op drie punten in het kozijn, waardoor inbrekers bijna geen kans hebben om de deur te openen. 

Wanneer cilinderslot met meerpuntssluiting vervangen?

Als je merkt dat jouw sloten oud zijn en niet meer goed beveiligen, of als er een inbraakpoging is geweest, is het slim om het cilinderslot van jouw driepuntssluiting te vervangen. Zelfs als de inbraak niet is gelukt, kan het upgraden van je slot een veiliger gevoel geven. Door regelmatig de staat van het slot te controleren en indien nodig te vervangen, zorg je ervoor dat jouw huis altijd goed beveiligd is.

Probleemanalyse en onderhoud van uw driepuntssluiting

Voordat je begint met het vervangen van een driepuntssluiting, is het belangrijk om te achterhalen of het slot defect is of dat het probleem zich in de cilinder bevindt. Volg onderstaande stappen:

Test de cilinder

Bij een slecht werkend slot kan de cilinder de oorzaak zijn. Open de deur en verwijder de cilinder om deze te testen. Draait de sleutel moeizaam wanneer de cilinder uit de deur is? Dan is de cilinder mogelijk versleten of wordt er gebruikgemaakt van een slechte kopie sleutel. Vervang de cilinder om het slot weer werkend te krijgen.

Smeer de meerpuntssluiting met WD40

Als de cilinder goed werkt na het testen, dan ligt het probleem bij de meerpuntssluiting. Smeer de meerpuntssluiting met WD40 of een slotspray om mogelijk uitgedroogde interne onderdelen soepel te maken. Draai het slot vervolgens nog een paar keer.

Verstel de sluitkommen

Als het slot soepel loopt wanneer de deur open is, maar niet wanneer de deur gesloten is, dan kan het zo zijn dat een sluitkom niet op de juiste plaats zit. Dit komt weleens voor bij verzakking van de deur of het kozijn. Gebruik een winkelhaak en potlood om te markeren waar de haak in het kozijn valt. Hiermee kun je vaststellen of dit het probleem vormt. Indien dit het geval is, is het noodzakelijk om de sluitkommen te laten verstellen.

Stappenplan cilinder meerpuntssluiting vervangen

Het vervangen van de cilinder in een meerpuntssluiting slot is een nauwkeurige klus die je met precisie moet uitvoeren. Via onderstaand stappenplan helpen we je graag op weg wanneer je besluit zelf de cilinder in je diepuntsluitingsslot  te vervangen: 

Stap 1: Bepaal de plaatsing van het hoofdslot

Begin met het bepalen van waar het hoofdslot van de driepuntssluiting moet komen. Hier vind je al een slotgat, samen met openingen voor de cilinder en de deurkruk.

Stap 2: Markeer en teken de plek 

Leg de meerpuntssluiting omgekeerd op de deur en markeer de omtrek met een scherp potlood. Dit geeft aan waar je moet frezen voor een nauwkeurige installatie.

Stap 3: Frees de voorplaat uit

Begin met het uitfrezen van de voorplaat, stel de geleider goed af, en maak in het midden van de deur een sleuf. Maak de sleuf geleidelijk breder totdat de voorplaat precies in het midden zit.

Stap 4: Frees de stangen uit

Frees de stangen voor het onder- en bovenslot smaller en dieper uit. Neem hier de tijd voor, pas aan tot het perfect past. Een precieze pasvorm is belangrijk voor een goede werking.

Stap 5: Neem de maten over

Leg de meerpuntssluiting plat op de voorkant van de deur en neem de exacte maten over van het hoofdslot en het onder- en bovenslot.

Stap 6: Boor en steek uit

Met een speedboor boor je het hoofdslot en de onder- en bovensloten uit. Gebruik een scherpe beitel om deze nauwkeurig uit te steken. Pas aan tot een perfecte pasvorm is bereikt.

Stap 7: Maak gaten voor krukken en cilinder

Maak de gaten voor de deurkrukken en de cilinder op maat en bevestig de sluitkommen. Neem de tijd om alles nauwkeurig af te stellen.

Stap 8: Controleer en test

Controleer het geheel zorgvuldig en test de werking van de driepuntssluiting. Zorg ervoor dat alles soepel functioneert en naar behoren sluit.

Met bovenstaande stappen vervang je succesvol de cilinder van jouw driepuntssluiting, en zorg je voor een optimale beveiliging.

Voordelen van een goed afgestelde meerpuntssluiting

Als jouw meerpuntssluiting niet soepel werkt, is het belangrijk om dit snel en nauwkeurig op te lossen. Als je dit negeert, kan het leiden tot problemen en uiteindelijk tot het vervangen van het slot. Het voordeel van een goed afgestelde meerpuntssluiting is dat de deur moeiteloos op meerdere punten kan vergrendelen, waardoor het voor inbrekers bijna onmogelijk wordt om binnen te komen. Ook zorgt dit voor een nette uitstraling van je deur, zonder extra sloten.

Hoe stel ik een driepuntssluiting af?

Overweeg je het upgraden van jouw meerpuntssluitingen en het monteren van een nieuwe meerpuntssluiting? In dat geval is het van belang om ook de deurmeerpuntssluiting af te stellen. Nadat de cilinder uit het slot is gedemonteerd, moet de cilindermaat worden gemeten. Hierbij dien je zowel de doornmaat als de PC-maat op te nemen. Volg deze stappen:

  1. Meet de afstand vanaf de zijkant van de deur tot het krukgat (doornmaat).
  2. Meet nu de PC-maat, wat de afstand is van het midden van het krukgat tot het midden van het cilindergat.
  3. Meet vervolgens de lengte van de voorplaat en de diepte, breedte en hoogte van de slotkast.
  4. Met deze metingen ben je klaar om een passende driepuntssluiting te installeren.

Hoe monteer ik een driepuntssluiting?

Het antwoord is simpel: dezelfde methode als bij de demontage. Maar let op: het vereist zorgvuldigheid om ervoor te zorgen dat de meerpuntssluiting correct wordt geplaatst. Plaats het slot terug en bevestig het stevig. Voeg vervolgens het cilinderslot weer toe en draai het goed vast, zodat de meenemer in de juiste positie komt. Draai tot slot de cilinderschroef stevig vast.

Handige montage tips

  • Kies voor gecertificeerde sloten: Stedaparts biedt een assortiment gecertificeerde sloten aan.
  • Begin met de hoofdsluitkom: monteer eerst de hoofdsluitkom en controleer of de deur goed sluit voordat je verder gaat met de bijzetsluitkommen.
  • Boor tweezijdig door: zorg ervoor dat je de krukgaten of cilindergaten tweezijdig boort om splijten van de deur te voorkomen.
  • Overweeg professionele hulp: laat een driepuntssluiting monteren door een professional, gezien de precisie die deze taak vereist.

Vernieuw je meerpuntssluiting met Stedaparts

Overweeg je de vervanging van jouw meerpuntssluitingen? Kies dan voor de hoogwaardige meerpuntssluitingen verkrijgbaar bij Stedaparts. Wij bieden een uitgebreid assortiment meerpuntssluitingen aan, zoals: elektrische meerpuntsluitingen, antipaniek meerpuntsluitingen, cilinderbediende meerpuntsluitingen en krukbediende meerpuntsluitingen. Zo zit er altijd een geschikte oplossing voor jouw tussen!

Heb je vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken via ons contactformulier of door een e-mail te sturen naar info@stedaparts.nl.

Ons team staat voor je klaar van maandag tot en met vrijdag, tussen 08:00 en 17:00 uur, op telefoonnummer +31 (0)85 04 92 768.

Bekijk ook:
12 april 2023 Cilinderslot vervangen met driepuntssluiting
Stappenplan & handige tips
11 april 2023 Vrijloopcilinder: wat is het en hoe werkt het precies?
31 januari 2024 Locinox Venus gemotoriseerde poortsluiter
Wat maakt hem speciaal?