11 april 2023

Vrijloopcilinder: wat is het en hoe werkt het precies?

Wanneer je het hebt over deursloten bestaan er veel verschillende soorten cilinders waaruit je kunt kiezen. Misschien vraag je jezelf af welke cilinder nu het handigste is? Maak kennis met de vrijloopcilinder: een slimme en handige cilinder die jouw deur soepel laat draaien, zonder gedoe met sleutels. Maar waarom is deze cilinder zo handig en wanneer kun je dit type cilinder overwegen? In deze blog lees je wat een vrijloopcilinder is, waarvoor je het gebruikt en hoe het werkt.

Wat is een vrijloopcilinder?

Een vrijloopcilinder, ook bekend als noodcilinder of gevarencilinder, is een onmisbaar onderdeel van een slotmechanisme (in bijvoorbeeld een deur of poort). Een cilinder vormt in principe het werkende deel van een slot

Normaal gesproken heb je een sleutel nodig om een traditionele cilinder te draaien en de deur te openen. Met een vrijloopcilinder is dat anders: deze kan draaien zonder dat er een sleutel aan te pas komt. Dit komt door de vrij ronddraaiende cilindernok of meenemer. Hierdoor gaat de deur praktisch open zonder dat je een sleutel nodig hebt.

Wat is het doel van een vrijloopcilinder?

De vrijloopcilinder wordt veelal gebruikt in situaties waar snelheid en eenvoudige bediening essentieel zijn, zoals bij anti-paniek sloten. Het doel is om de deur soepel te laten draaien zonder het gebruik van een sleutel. Bij noodsituaties zorgt de vrijloopcilinder voor vlotte en directe toegang, zonder kostbare tijd te verspillen aan het zoeken naar een sleutel.

De voordelen van een vrijloopcilinder zijn niet alleen een soepele deurbeweging. Naast het gebruiksgemak biedt het ook bescherming tegen inbraak. Doordat de cilinder zonder sleutel kan draaien, wordt het moeilijker voor ongewenste indringers om het slot te forceren. 

Bovendien zijn moderne vrijloopcilinders sterk verbeterd dankzij nieuwe technologieën. Elektronische varianten, die gemakkelijk aan digitale sleutels of smartphone-apps kunnen worden gekoppeld, bieden gebruikers meer controle en verhogen de algehele veiligheid.

Hoe werkt een vrijloopcilinder?

Een vrijloopcilinder maakt gebruik van een slim ontworpen mechanisme. De cilindernok, het bewegende gedeelte van de cilinder, kan vrij ronddraaien, waardoor de deur opent zonder de noodzaak van een sleutel.

In een noodsituatie, waarin je snel een gebouw moet verlaten, biedt een vrijloopcilinder eenvoudige bediening. Je kunt eenvoudig de paniekhendel of deurkruk naar beneden drukken, waardoor de cilinder vrij draait en de deur opent. Dit biedt de mogelijkheid om snel en moeiteloos te ontsnappen wanneer het er echt toe doet, bijvoorbeeld in het geval van brand. 

Wanneer kiezen voor een vrijloopcilinder?

Het gebruik van een vrijloopcilinder wordt sterk aanbevolen in situaties waar een anti-paniek of motorslot wordt ingezet. Of het nu gaat om bepaalde panieksluitingen of elektronische meerpuntssluitingen, de vrijloopcilinder is een verstandige keuze voor soepele en snelle bediening. 

In een bedrijfsomgeving, café, of een woning waar gemak en veiligheid hoog in het vaandel staan, biedt de vrijloopcilinder een oplossing die aan diverse behoeften voldoet.

Toepassingen in verschillende sectoren

Vrijloopcilinders worden in een hoop verschillende sectoren gebruikt. Ze worden vooral gebruikt in commerciële omgevingen, zoals kantoren en winkel. In de woningbouw zorgen ze voor gebruiksgemak bij dagelijks gebruik, vooral op deuren met anti-paniek hendels. In de gezondheidszorg bieden vrijloopcilinders snel toegang tot kamers en gangen, wat cruciaal kan zijn in noodsituaties.

Advies nodig over cilinders of deurbeveiliging?

Stedaparts staat niet alleen klaar om je vragen te beantwoorden, maar biedt ook een uitgebreid assortiment aan vrijloopcilinders van betrouwbare merken als AssaAbloy en EVVA. Daarnaast bieden we ook nog installatiediensten aan. Onze samenwerking met gecertificeerde installatiemonteurs en gerenommeerde adviseurs garandeert een zorgvuldige en professionele aanpak.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Voor algemene vragen zijn we bereikbaar via ons contactformulier of via info@stedaparts.nl.

We staan voor je klaar van maandag tot en met vrijdag, tussen 08:00 en 17:00 uur, op telefoonnummer +31 (0)85 04 92 768. Ons team helpt je graag om ervoor te zorgen dat jouw deur of poort veilig en optimaal beveiligd is! 

Bekijk ook:
12 april 2023 Cilinderslot vervangen met driepuntssluiting
Stappenplan & handige tips
11 april 2023 Vrijloopcilinder: wat is het en hoe werkt het precies?
31 januari 2024 Locinox Venus gemotoriseerde poortsluiter
Wat maakt hem speciaal?